Zwitserland profileert zich als broedplaats voor bedrijven die een eigen cryptomunt willen lanceren, gebaseerd op de blockchaintechnologie – bij dat laatste gaat het om een decentraal digitaal register waarin alle transacties van een virtuele munt worden vastgelegd.
IT’ers die zich specialiseren in de blockchaintechnologie kunnen in Zwitserland een goede boterham verdienen. Omgerekend gaat het om salarissen tot ruim 150 duizend euro per jaar.
Thomas Bertani is de topman van Eidoo, een in Zwitserland gevestigde aanbieder van digitale portemonnees voor cryptomunten. Bertani vertelt tegen Business Insider dat IT’ers met ervaring in blockchaintechnologie salarissen tussen de 8.500 euro en zo’n 13.000 euro per maand kunnen vragen. Dat komt neer op 100 duizend euro tot ruim 150 duizend euro per jaar.
Bertani geeft aan dat hooggeschoolde blockchainexperts en toenemende mate schaars zijn; verder speelt specifiek voor Zwitserland mee dat het bekend staat als een duur land.
Oliver Bussmann, de voorzitter van de Crypto Valley Association in het Zwitserse kanton Zug, bevestigt de door Bertani genoemde bedragen.
Zwitserland vrijplaats voor blockchain startups
Zwitserland heeft dit jaar een flinke stijging gezien van het aantal bedrijven dat met blockchaintechnologie bezig is. Dat komt mede door de coulante houding ten opzichte van de lancering van nieuwe cryptomunten via zogenoemde ICO's - initial coin offerings. De Crypto Valley Association in Zug telt meer dan 100 leden, zowel bedrijven als individuen.
Bij een ICO halen jonge bedrijven geld op met de uitgifte van eenheden van nieuwe cryptomunten. Het idee is dat zo'n nieuwe cryptomunt in een later stadium gebruikt kan worden om voor goederen en diensten te betalen die door de startup worden ontwikkeld.
Vaak vindt de eerste financiering plaats door beleggers te laten betalen met bekende cryptomunten zoals ethereum of bitcoin, in ruil eenheden van de nieuwe cryptomunt.
Met ICO's is dit jaar al ruim 3 miljard dollar geïnvesteerd in blockchainbedrijven. Veel jonge blockchainbedrijven die een nieuwe cryptomunt hebben gelanceerd, zwemmen in het geld. Daardoor zijn ook de salarissen van hun IT'ers opgelopen. Het is dan ook steeds lastiger om goede ontwikkelaars aan te trekken, aldus Bertani van Eidoo.
Risico nieuwe cryptomunten
Toezichthoudende autoriteiten in verschillende landen, waaronder Nederland, waarschuwen tegen het ongereguleerde karakter van de uitgifte van nieuwe cryptomunten. Als beleggers worden bedrogen, hebben ze meestal geen poot om op te staan.
Zwitserland heeft zich daarentegen wel opengesteld voor ICO's. "Je kunt als blockchainbedrijf een whitepaper voorleggen aan de toezichthouder. Dat wordt beoordeeld en wel of niet goedgekeurd", zegt Bertani.
Eidoo haalde met een eigen ICO afgelopen oktober 27,8 miljoen dollar op, omgerekend 24 miljoen euro. Het bedrijf van Bertani geeft virtuele portemonnees uit voor mobiele telefoons. Daarnaast werkt Eidoo aan een applicatie waarmee je via de smartphone kunt participeren in ICO's en kunt handelen in diverse cryptomunten.